LA LLUITA PER LA MEMÒRIA

CONFERÈNCIA A CÀRREC D´ENRIC GARRIGA, PRESIDENT DE L´AMICAL DE MAUTHAUSEN A L´IES DR. LLUÍS SIMARRO DE XÀTIVA.

24 de març de 2017

enric garrigues

El passat divendres els alumnes de 1r de Batxillerat acompanyats de diversos professors/es, van assistir a la conferència que Enric Garriga, President de l´Amical de Mauthausen, va realitzar al nostre institut.

El conferenciant va començar explicant que l´Amical es fa fundar l´any 1962 pels propis deportats en la clandestinitat, i no va ser reconeguda fins l´any 1978. Que treballa juntament amb altres amicals d´Europa i entre els seus objectius figura:

Conservar la memòria històrica de la deportació republicana, prevenir i sensibilitzar contra el feixisme, fan també un treball de recerca, assessorament, divulgació i comunicació, tot amb la finalitat de sensibilitzar la població i construir una xarxa municipalista que aglutine municipis i els seus respectius instituts de secundària, sense perdre de vista que cal recordar el passat per prevenir el futur.

Alhora que anava explicant el projecte de Xarxa de Prevenció del Feixisme “Mai Més” i d´on venia aquesta consigna, Enric Garriga farcí el seu discurs amb històries del seu pare Marcel·lí Garriga, ex-deportat al camp Buchenwald, i com arribà allà, la història del seu pare és la mateixa que la dels milers republicans espanyols. Ens parlà també dels deportats republicans espanyols a Mauthausen. De per què es crearen els camps de concentració i on es trobaven al llarg d´Europa. Com el nazisme tractava els presoners jueus i no jueus.

Des de fa 5 anys, i amb tots els instituts que estan adherits a la xarxa fan una trobada anual d´alumnes. En aquesta trobada els alumnes intercanvien informacions i projectes de treball dels seus instituts. És important que el jovent siga el testimoni del que ha passat i alhora es vacunen contra aquest feixisme que torna a fer-se més fort en alguns països d´Europa.

Ens parlà també del premi literari Montserrat Roig i el premi Marcel·lí Garriga de fotografia, tot dirigit als alumnes. I sobretot dels viatges que l´Amical realitza a Buchenwald i Mauthausen per als actes d´alliberament d´ambdós camps, als mesos d´abril i maig. En aquests viatges els alumnes es vacunen definitivament contra el feixisme. Cal que els ajuntaments donen suport perquè es realitzen i els alumnes hi vagen. En alguns països d´Europa és obligada l´assistència de l´alumnat als camps de concentració.

La xerrada fou molt interessant, cal dir que l´atenció per part de l´alumnat no va decaure en cap moment, perquè Enric la va fer molt amena.

A les 6 de  la vesprada l´Alcalde de Xàtiva el Sr. Roger Cerdà va rebre al president de l´Amical, Enric Garriga. Com que en el passat mes de juny ja s´havia aprovat la moció perquè l´Ajuntament s´adherira a la Xarxa municipalista de Prevenció del Feixisme, ara calia que el representant de l´Ajuntament i el President de l´Amical signaren l´acord de conveni, d´aquesta manera Xàtiva seguirà treballant en la recuperació de la memòria històrica i en la conscienciació de la població. En aquest conveni es cita el nostre institut, que és l´únic institut de València que també està treballant en aquest Xarxa.

Més tard i a les 7,30 de la vesprada Enric Garriga tornava a realitzar una xerrada, aquesta vegada oberta a la ciutadania de Xàtiva, al saló de la Mancomunitat, a l´Antic Hospital de Xàtiva.

Aquesta visita del president de l´Amical de Mauthausen i altres camps ha estat del tot important per a seguir treballant amb aquesta associació. L´Institut Simarro és el nexe entre l´Ajuntament i l´Amical, seguiren treballant conjuntament per la memòria històrica.

Com deia  Saramago “ Cal recuperar, mantenir i transmetre la memòria històrica, perquè es comença per l´oblit i s´acaba amb la indiferència”.

 

   
   
Publicat dins de Notícies | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

Viatge Mauthausen 2016

DSC00918

Enguany l´IES Lluís Simarro ha començat a participar en la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme: Mai Més, a dintre del projecte que realitza l’Amical de Mauthausen. Durant tot el curs escolar hem estat treballant el tema dels camps de concentració nazi i l’exili i deportació dels republicans espanyols.

La culminació de tot aquest treball, en el qual s’han implicat la majoria dels departaments, és la visita que han realitzat set alumnes acompanyats d’un professor als actes de commemoració que, cada any, se celebren al camp de presoners de Mauthausen el segon cap de setmana de maig.

A la cerimònia han assistit 25 supervivents , comitives de diversos països, la cúpula del governs d´Àustria, alts representants d´altres nacions, membres del cos diplomàtic i destacades personalitats i artistes. Cal assenyalar que el canceller interí d´Àustria, Reinhold Mitterlehner s´ha dirigit als assistents exhortant-los perquè vetlem i que cap esdeveniment de semblant torne a ocórrer MAI MÉS: “Necessitem una cultura forta i viva de memòria històrica, per traure les conclusions correctes del capítol més fosc de la nostra història”.

L´IES Simarro  ha viatjat  amb els seus 7 alumnes,  també han acudit 5 alumnes i un professor de l´IES Malilla i, 5 alumnes i la professora de la Universitat Popular Rovella de València, tots junts  amb la delegació de l´Amical de Mauthausen espanyola.  Ara bé des del divendres dia 13 de maig tots els participants han fet un recorregut pels llocs més emblemàtics i significatius de la zona, com ara el Castell de Hartheim, l´estació de Mauthausen, la casa d´Ana Poitner, els túnels d´Ebenssen, el camp de Gusen i el camp central de Mauthausen. El dia 14 de maig i al crematori de Gusen els alumnes de l´IES Simarro posaren una placa commemorativa amb el nom dels cinc deportats republicans xativins que moriren en aquest camp. Durant aquests 4 dies tan intensos, els nostres alumnes han visitat els llocs però el més important és que han conegut supervivents i han parlat amb ells, i també han pogut parlar amb familiars de deportats espanyols que moriren en aquets camps. Una experiència de sensibilització,

enriquidora i necessària, per als nostres joves. Els professors que hem viatjat amb els nostres alumnes: Mario, Miranda, Nadia, Carlos, Olga, Xavier i Marta n´estem plenament satisfets pel treball realitzat, i per participar en aquests actes que, cada any,  honren i recorden els nostres deportats i deportades.

Tot aquest projecte s´ha portat endavant gràcies a la col·laboració de l´Ajuntament, i al treball de tots els nostres companys de Centre (tant el personal docent com el no docent) i, per suposat, l´esforç i la implicació dels alumnes i familiars.

Publicat dins de Notícies | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

Exposició RESISTENTES Y DEPORTADAS

Amb aquesta exposició, des de l’IES Lluís Simaro volem integrar el projecte per la memòria història, amb el qual estem treballant aquest curs, amb el record i homenatge a totes aquelles dones que tingueren un paper fonamental en la resistència i lluita contra el feixisme, i que patiren la deportació als camps nazis. Hem pensat que seria una manera coherent de celebrar aquet curs el dia 8 de març, dia de la Dona.

L’exposició romandrà des del dia 15 al 29 de febrer a l´entrada de l´IES Lluís Simarro.

Aquesta exposició ha estat cedida per Amical Mauthausen, amb la col·laboració de la Regidoria de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Xàtiva.

Com acte d’inauguració, el dijous 18 de febrer, a les 6 de la vesprada i a la Sala d´Actes del centre, fem una xerrada sobre “Les dones als camps nazis. Neus Català i Mercè Nuñez ” a càrrec de Francesca Ballester.

A les 7 de la vesprada hi ha una lectura, amb imatges i música, de fragments del llibre “Un cel de plom”: una història de solidaritat, coratge i supervivència explicada per Neus Català i novel·lada per Carme Martí, a càrrec d’alumnes del centre; Loren A. Bello, Sonia Reguillo, Marta Tormo, Ángela Ferrer.

Amb aquesta comunicació volem convidar-vos i us donem amb antelació les gràcies per la vostra assistència.

Atentament, comunitat educativa de l’IES Lluís Simarro.

Publicat dins de Notícies | Envia un comentari

Facebook

facebook

Publicat dins de Notícies, Premsa | Envia un comentari

Recull de premsa

recull

Publicat dins de Notícies, Premsa | Envia un comentari

Levante 13/1/2016

levante13-1-16

Publicat dins de Notícies, Premsa | Envia un comentari

Inauguració exposició: Mauthausen. L´univers de l´horror

ALS CENTRES D’ENSENYAMENT DE XÀTIVA

Benvolguts companys i benvolgudes companyes:

Des de l’IES Dr. Simarro volem informar-vos que el pròxim dia 14 de gener a les 18h, a la sala d’actes del centre, inaugurem l’exposició: “Mauthausen. L’Univers de l’horror” que romandrà oberta fins divendres 29 de gener.

L’acte començarà amb una xerrada a càrrec del nostre company i professor de Història, Antoni Ribelles, que ens ubicarà en aquest període fatídic de la història i el contextualitzarà amb l’actualitat.

Aquesta activitat es troba dins del projecte de Memòria Història amb el qual estem treballant al llarg d’aquest curs, col·laborant amb l’associació AMICAL de Mauthausen, que ens han cedit l´exposició, i amb l’ajud de l’Ajuntament de Xàtiva.

Com que volem compartir aquesta iniciativa amb la resta de ciutadans i centres d’ensenyament de la ciutat de Xàtiva, hem pensat el següent horari per poder visitar l´exposició de forma organitzada: a partir del dimarts, dia 12 restarà obert totes les vesprades des de les 16h fins a les 20h, excepte els divendres, que només serà de 16 h fins a les 19 h.

Per a visites amb alumnes i amb horari de matí, a partir del dia 21, des de les 9h fins a 14h. Podeu trucar al centre per reservar i, així, podrem organitzar el torn de les visites.

Quedeu convidats i us agraïm amb antelació la vostra visita.

Atentament, Comunitat Educativa de l’IES Doctor Lluís Simarro Lacabra.

Publicat dins de Notícies | Envia un comentari