RECORD PERMANENT
L’IES Doctor Lluís Simarro de Xàtiva col·labora amb la regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament amb les activitats organitzades amb motiu de la Commemoració del Dia Internacional en Memòria de las Víctimes de l’Holocaust, programades a Xàtiva sota el nom de “Record permanent”.
Com a centre que porta treballant amb un projecte Educatiu per la Recuperació de la Memòria Democràtica des de fa 5 anys, agraïm a la regidoria de Memòria de l’Ajuntament de Xàtiva l’oportunitat de participar i mostrar el treball del nostre alumnat i professorat durant aquest temps .
La nostra participació amb aquesta iniciativa va començar el dilluns dia 27 de gener amb l´organització (juntament amb l’Ajuntament) de la conferència “El Holocausto: una reflexión desde la Medicina” a la Casa de la Cultura, a càrrec de Rosa Ríos (professora de Història) i Esteban Gonzalez (Metge) ambdós professors en la facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Madrid. Després el nostre alumnat va participar en l’acte de commemoració de les víctimes de l’holocaust que es va realitzar al monument als deportats xativins, inaugurat l’any passat i l’autor del qual és Alfred Moral. L’alumnat va fer una performance, una alumna (Neus Gramaje), que va viatjar a Mauthausen el curs passat, va fer una lectura amb un emotiu testimoni de la seua experiència i, també participàrem en la ofrena pel record del nostres deportats.
El dia 28, amb horari lectiu, es va oferir la mateixa conferència a l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat del centre. Per la vesprada, a la Casa de la Cultura, es va inaugurar l’exposició “Dues guerres, un record”. Una part d’aquesta exposició és una mostra del treball del Simarro durant aquests anys amb el projecte de Memòria, en ella destaca el Guernica, reproducció feta pel nostre alumnat amb motiu de la II Trobada de Joves de la C. V. de la Xarxa Mai Més; un eix cronològic de totes les activitats de cada curs, quadres i escultures del nostre professorat del departament de plàstica i, el material més valuós per a nosaltres que són els documents aportats pels familiars i les biografies (resultat d’un procés de recerca d´Alfred Boluda i l’IES Simarro) dels nostres deportats xativins a Mauthausen.
També assistirem a la projecció del documental Bosh i Morata “Sempre els quatre” el dia 6 i participarem en l’acte homenatge a les víctimes de bombardeig del dia 16 de febrer.
Amb la col·laboració de l’Ajuntament i del nostre alumnat, famílies i professorat, l’IES Simarro continuarà amb aquesta tasca educativa per potenciar actituds de respecte, tolerància i empatia en la formació dels nostre alumnat. Aquest objectiu sempre va lligat amb el record i l’homenatge als nostres deportats xativins i els seus familiars.