Consells del Departament d’orientació durant el confinament

DIA A DIA

Benvolgudes famílies:

Ens trobem en una situació excepcional a nivell sanitari. El més important, és que tots ens trobem bé, en quant a la nostra salut i la gent que ens envolta. Aquesta situació ens obliga a organitzar-nos i a estudiar de forma distinta a com ho havíem fet fins ara. Tot un repte que segur que aconseguirem!

Però també, com a famílies amb fills adolescents esteu preocupats pel que va a passar amb els vostres fills a nivell acadèmic, i per un altra banda, tot el dia tancats en casa, sense poder eixir, esteu pensant com evitar que passen moltes hores en internet, consoles, vent la tv, que faran ells en casa quan vosaltres esteu treballant, i no els pugueu controlar. A la fi i a la cap, són adolescents, i ens preocupa que puguen perdre el ritme que ja tenen assolit al llarg del curs escolar…Hem d’establir un horari i unes rutines diàries per a mantenir-nos actius.

Volem comunicar-vos que el Departament d’Orientació està a la vostra disposició per a continuar atenent-vos en aquests moments.

Per a contactar amb nosaltres, podeu enviar un correu electrònic i ens posarem en contacte amb vosaltres:

  • Eva Bayarri (Orientadora): 2on i 4rt ESO, Batxillerat i FPB Administratiu.

Correu electrònic: evabayarricamps@gmail.com

  • Laura Bernases (Orientadora): 1er i 3er ESO, FP i FPB Informàtica.

Correu electrònic: laura.bernases.bataller@gmail.com

  • Mercedes Maset (PT): 2on, 3er i 4rt ESO.

Correu electrònic: mmasetsancho@gmail.com

  • Lola Masip (PT): 1er ESO.

Correu electrònic: lolamasipe@gmail.com

Des del departament d´orientació del institut hem elaborat unes senzilles pautes per al dia, per a que quan tornem al institut, esperem que siga prompte, no hagen perdut massa el ritme escolar.

Ací teniu algunes senzilles recomanacions:

  • És important que informem als nostres fills i filles del que està passant i perquè ens tenim que quedar a casa, evitant que siga l’únic tema de conversa. Hem de respondre a les seues preguntes de manera clara i rigorosa, evitant l’alarmisme.

  • És important transmetre’ls que a nosaltres, potser, també ens agradaria fer algun altra activitat distinta però que estem fent el que cal fer i que aquesta situació és una bona oportunitat per passar més temps amb la família i construir llaços més forts.

  • Els professors de les diferents assignatures penjaran a Itaca setmanalment el que els alumnes han de fer de cada assignatura. És molt important que els acompanyeu en el procés i que, diàriament, comproveu que fan les tasques assignades. Des del centre, també, anem a col·laborar en aquest acompanyament, tant a l’alumnat como a les famílies.

  • És convenient elaborar un horari per a seguir de dilluns a divendres com si estigueren al institut. Aquest horari ha de ser consensuat i un exemple podria ser aquest: alçar-se, vestir-se i llavar-se; seure un parell d´hores, fer un descans de mig hora per a esmorzar, i seguir unes dues hores més. Crec que és important tenir temps per a fer deures, estudiar, menjar, relacionar-se, dormir, jugar, gaudir del temps amb la família, etc.

  • Sostenir la rutina en el menjar i menjar a les hores que pertoca. Podem aprofitar per fer receptes saludables en família.

  • Tenir una rutina en la higiene diària es bàsic, llavar-se, dutxa, etc. ja que ens ajudarà a sentir-nos molt millor i a afrontar el dia amb més energia i positivitat.

  • Una bona idea seria fer un xicotet diari d’aquelles activitats que anem fent, aquelles amb les que gaudim (podem afegir dibuixos o il·lustracions) i, també, podem escriure aquelles coses que ens preocupen, ens posen tristos, ens enfaden, etc.

  • Durant aquest temps, podem aprofitar per a llegir aquells llibres que més ens motiven. Moltes plataformes han habilitat llibres gratuïts per a llegir online. Algunes d’aquestes pàgines web son:

  • Editorial Roca: http://www.rocalibros.com/etiquetas-catalogo/YoMeQuedoEnCasaLeyendo

  • Planeta libros: https://keepreadingencasa.planetadelibros.com/

  • Sportula (relats breus): https://lektu.com/l/sportula/narrativa-breve-para-una-cuarentena/12802

  • El cap de setmana deixar-lo lliure, en alguna tasca menor, com si vingueren al institut.

  • També, és recomanable pensar en algun tipus d’activitat física (ioga, ball, exercicis, etc.) que ens ajude a estar millor física i mentalment.

  • Ha d’haver temps per poder establir contacte telefònic amb familiars i amics, es poden fer videoconferències per poder continuar amb interaccions positives que ens ajudaran a dur aquesta situació de la millor manera possible.

  • Per un altra banda, ja que aneu a estar tota la família junta en casa, aprofiteu per a parlar més en vostres fills, escoltar-los, compartir sèries i pel·lícules amb ells i elles i, sobretot, cuidar molt la part emocional.

  • Finalment, al estar tots en casa poden sorgir conflictes. El més important, és que quan sorgisca, eviteu alçar la veu i solucionar-ho en el moment… Es recomanable que aneu cadascun a un lloc de la casa, respireu i quan estigueu tranquils, ho arregleu. Així aconseguireu mantenir la calma en moments difícils, pareu se, respireu, i després seguiu parlant. Podeu fer algunes meditacions que vos poden ser d´utilitat:

Molts ànims i molta força per a les setmanes vinents!

Atentament,

Departament d´orientació IES Lluís Simarro

Commentaris tancats.