EXPOSICIÓ: “NO TINDREU PAU DESPRÉS DE LA GUERRA” UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. TEATRE DE XÀTIVA (Abril, 2018).

Organitza:

Vicerectorat de Cultura i Esport, Universitat de València

Centre Cultural La Nau, Universitat de València

Delegació de Memòria Històrica, Diputació de València

Aula d’Història i Memòria Democràtica, Universitat de València.

 

Comissariat:

Julián Sanz Hoya

Mélanie Ibáñez Domingo

El final de la Guerra Civil, a l’abril de 1939, no va portar la pau sinó la imposició de la Victoria. En aquest moment va començar una altra forma de guerra, en altres fronts i amb altres armes. Primer, la dictadura va perseguir sense pietat les persones sospitoses d’haver donat suport a la causa republicana. Després, va reprimir amb la major duresa les successives formes de contestació. Es tractava d’extirpar les arrels de la democràcia, del moviment obrer i de la llibertat de pensament.

També va intentar impedir qualsevol oposició per imposar un model de societat basat en principis feixistes i nacionalcatòlics. Per tot açò, la violència va formar part de la medul·la espinal del franquisme durant els seus quaranta anys de durada.

Aquesta exposició té com a propòsit rescatar i difondre aquesta part de la història; aspira a que qui la visite puga submergir-se en tot el seu abast en la repressió franquista de la societat valenciana, en les seues característiques i en totes les seues formes. Aspira a que la persona visitant puga acostar- se a l’amuntegament massiu en els centres de detenció, la vida en les presons, les execucions, els maltractaments, els batallons de treball, el control sobre el conjunt de la societat o la persecució de l’antifranquisme. Tot des d’una perspectiva social i de gènere, atenta als testimonis i les experiències dels milers de valencians i valencianes que van patir la dictadura més directament, als qui volem, amb aquesta exposició, retre homenatge.

 
Aquesta entrada ha esta publicada en EXPOSICIONS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *